• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

Yönetim planı nasıl değiştirilir?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
434
Mesajlar
437
Yönetim planını değiştirmek için önce yapının hangi hukuki yönetim düzenine tabi olduğunu belirleyin, değiştirilecek maddeleri açıkça hazırlayın ve o düzene özgü çoğunluğu sağlayın. Yöneticinin tek başına yeni metin yazması veya sıradan bir toplantı kararını panoya asması, kayıtlı yönetim planını kendiliğinden değiştirmez.

Her apartmanda ve sitede aynı çoğunluk mu gerekir?​

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28. maddesi, genel yönetim planı değişikliği için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyunu arar. Toplu yapılarda ise 70. maddede özel düzenleme vardır. Yalnız yerleşimin tabelasında “site” yazmasına bakarak hangi hükmün uygulanacağını seçmeyin; tapu ve yönetim belgelerindeki kapsamı inceleyin.

DeğişiklikKanundaki oy ölçüsü
Kanunun 28. maddesi kapsamındaki yönetim planıBütün kat maliklerinin beşte dördü
Kanunun 70. maddesi kapsamındaki toplu yapı yönetim planıTemsilciler kurulu üyelerinin temsil ettiği bağımsız bölümlerin tam sayısının üçte ikisi
Toplu yapının geçici yönetim hükümleriToplu yapı alanındaki bağımsız bölüm maliklerinin üçte ikisi

Toplu yapıdaki düzen 2026 değişikliğiyle güncellenmiştir; 70. maddeye aykırı yönetim planı hükümleri uygulanmaz. Eski bir örnekteki oranı veya yalnız toplantıya katılanların sayısını, kanunun aradığı bütün üzerinden hesap yerine kullanmayın. Temsilcilerin kişi sayısıyla temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısı da aynı şey değildir.

Değişiklik dosyasında ne bulunmalı?​

Tapu dosyasındaki son planı ve değişikliklerini temin edin. Hangi maddeyi hangi yeni cümleyle değiştireceğinizi karşılaştırmalı hazırlayın; yalnız “yönetim planı yenilendi” gibi belirsiz karar bırakmayın. Malik, temsil ve oy kayıtlarını; toplantı-karar usulünü ve imzaları birlikte kontrol edin.

Gerekli çoğunluğun bulunması, emredici kanun hükümlerine aykırı her koşulu geçerli hale getirmez. Ortak alan üzerinde farklı bir hak kurulması veya başka bir işlem söz konusuysa, onu yalnız plan maddesi değiştirerek tamamlanmış saymayın.

Karar alındıktan sonra kayıt nasıl izlenir?​

Kanunun 28. maddesine göre planın ve değişikliklerinin tarihleri tapu kütüğünün beyanlar bölümünde gösterilir; değişiklikler plana bağlanıp kuruluş belgeleri arasında saklanır. Usulüne uygun değişiklik belgeleriyle tapu müdürlüğündeki kayıt işlemini takip edin. Yalnız yöneticideki bilgisayar dosyasını değiştirmekle yetinmeyin.

Sık sorulan sorular​

Değişikliğe katılmayan malik artık planla bağlı olmaz mı?​

Usulüne uygun değişiklik, kanundaki kapsam içinde malik ve haleflerini bağlar. Bununla birlikte 28. madde, maliklerin 33. maddeye göre mahkemeye başvurma hakkını saklı tutar; itirazın dayanağı ve süresi somut karara göre değerlendirilir.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Geri
Üst