• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

Eşi ölen kadının çocuğu yoksa miras kime kalır?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
269
Mesajlar
272
Sağ kalan kadının çocuğunun olmaması, ölen eşinin bütün mirasının kendisine kalacağını tek başına göstermez. Önce ölen eşin altsoyu ve diğer yasal mirasçıları belirlenir. Ölen kişinin önceki ilişkisinden çocuğu veya kendisinden önce ölmüş çocuğunun altsoyu varsa, sağ kalan eşin kendi çocuğu olmasa da paylaşım buna göre yapılır.

Mirası kimin bıraktığını esas alın​

Hesap, vefat eden kişinin mirası üzerinden yapılır. Sağ kalan eşin anne ve babasıyla ölen kişinin anne ve babasını karıştırmayın. Mirasçı çevresi belirlenirken ölen kişinin aile kayıtları ve mirasçılık belgesi incelenir.

Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesi, sağ kalan eşin payını birlikte bulunduğu mirasçı grubuna göre belirler:

Ölen kişinin geride bıraktığı yakınlarSağ kalan eşin yasal miras payı
Altsoyu varsa1/4
Altsoy yok; anne ve baba zümresiyle birlikte mirasçılık varsa1/2
Büyükanne, büyükbaba veya onların çocuklarıyla birlikte mirasçılık varsa3/4
Bu gruplarda birlikte mirasçı olacak kimse yoksaTamamı

Bu tablo yasal miras payını gösterir. Geçerli vasiyet, mirasçılığa ilişkin özel durumlar, borçlar ve mal rejiminden doğan alacaklar somut paylaşımı etkileyebilir.

Anne ve baba ölmüşse eş bütün mirası alır mı?​

Bu sonuç da otomatik değildir. Altsoy bulunmayan durumda, ölen kişinin kendisinden önce ölmüş anne veya babasının yerini kendi altsoyu alabilir. Dolayısıyla ölen kişinin kardeşleri gibi aynı zümredeki mirasçıların bulunması önemlidir.

Örneğin ölen kişinin altsoyunun bulunmadığını, anne ve babasının sağ olduğunu ve özel bir durum olmadığını düşünelim. Paylaştırılacak net mirasın yarısı sağ kalan eşe, diğer yarısı anne ve babaya eşit olarak düşer. Aynı dosyada anne veya baba daha önce ölmüşse, ilgili taraftaki mirasçı çevresi ayrıca belirlenir; önceki örneğin kişileri aynen kullanılmaz.

Ev için oran hesaplamadan önce neye bakılmalı?​

Tapuda yalnız ölen eşin adı yazsa bile, evlilikteki mal rejimi bakımından ayrıca bir alacak hesabı gündeme gelebilir. Bununla miras payı aynı hak değildir. Önce terekeye hangi mal ve payların dahil olduğu, borçlar ve varsa bu alacaklar belirlenmelidir.

Mirasçılık belgesini, güncel tapu kaydını ve taşınmazın edinim bilgilerini birlikte inceleyin. “Çocuk yok” cümlesinden hareketle evin tamamının tek kişiye geçtiğini varsayarak satış veya paylaşma taahhüdünde bulunmayın.

Sık sorulan sorular​

Ölen eşin önceki evliliğinden çocuğu varsa paylaşım değişir mi?​

Evet. Önemli olan ölen kişinin altsoyunun bulunmasıdır. Sağ kalan eşin bu çocuğun annesi olmaması, çocuğun kendi babasından mirasçılığını ortadan kaldırmaz.

Bu kurallar sağ kalan erkek eş için de uygulanır mı?​

Sağ kalan eşin kanundaki payı kadın veya erkek olmasına göre farklılaştırılmaz. Birlikte mirasçı olduğu kişiler ve diğer somut koşullar esas alınır.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Robotlar:
  • Anthropic
Geri
Üst