• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

Apartman yönetim planı zorunlu mu?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
719
Mesajlar
722
Kat mülkiyeti kurulurken yönetim planı, kanunda aranan kuruluş belgeleri arasındadır. Apartmanda az sayıda bağımsız bölüm bulunması, bu belgeyle yönetici atanması koşullarını aynı hale getirmez. Önce taşınmazın mevcut tapu türünü ve kuruluş dosyasını kontrol edin; plan bulunamadığında internetten örnek indirip kayıtlı plan yokmuş gibi hareket etmeyin.

Hangi aşamada tapuya verilir?​

Kat Mülkiyeti Kanununun 12. maddesi, kuruluşta malik veya maliklerce imzalanmış yönetim planını düzenler. Plan, bağımsız bölümlerin kullanım tarzı ve yapının özellikleri gözetilerek hazırlanır; kuruluş işlemi için tapu idaresine sunulan belgeler arasındadır.

Kanunun 14. maddesinde kat irtifakı kuruluşunda da yönetim planı bulunur. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişte ayrıca yönetim planı istenmemesi, önceden verilmiş planın yok sayılması anlamına gelmez. Aynı bina için her dönüşümde sıfırdan plan hazırlamak gerektiğini varsaymayın.

Plan ile yönetici zorunluluğunu ayırın​

Kanunun 34. maddesindeki sekiz veya daha fazla bağımsız bölüm için yönetici atanması kuralı, yönetim planının kuruluş belgesi olmasıyla farklı konudur. “Sekiz dairemiz yok, yönetim planımız da olmaz” sonucu çıkarılamaz.

Bir apartman sakini olarak önce şu üç soruyu ayırın: Tapuda kat irtifakı mı, kat mülkiyeti mi var? Kuruluş dosyasına hangi plan verilmiş? Sonradan usulüne uygun değişiklik yapılmış mı? Yöneticinin elinde nüsha bulunmaması bu soruların cevabı değildir.

Mevcut plan bulunamıyorsa​

Taşınmazın ada-parseli, varsa blok ve bağımsız bölüm bilgisiyle tapu dosyasındaki plan ve değişikliklerini araştırın. Kanunun 28. maddesi uyarınca planın ve değişikliklerinin tarihleri beyanlar bölümünde gösterilir; değişiklikler kuruluş belgeleri arasında saklanır.

Yöneticideki nüsha, tapu dosyası ve değişiklik tarihi uyuşmuyorsa farkı açıklığa kavuşturun. Panodaki duyuruyu, karar defterindeki her kaydı veya boş örnek metni yönetim planının yerine koymayın.

SSS​

Yeni malik eski planla bağlı olmaz mı?​

Malik değişmesi planı kendiliğinden ortadan kaldırmaz. Kanundaki bağlayıcılık ve uygun değişiklik usulü birlikte değerlendirilir; yalnız yeni bir sözlü anlaşmayla kayıtlı metnin değiştiği varsayılmaz.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Geri
Üst