• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

İntifa hakkı devredilebilir mi?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
790
Mesajlar
793
İntifa hakkının kendisini başka kişiye geçirmekle, bu hakkın kullanılmasını başkasına bırakmak farklıdır. İntifa kişiye bağlı bir haktır; hak sahibi, taşınmazı kendi malıymış gibi satamaz. Buna karşılık kanunun koşulları içinde kullanımın başkasına devri mümkün olabilir.

Kanun hangi devre izin verir?​

Türk Medenî Kanunu’nun 806. maddesi, sözleşmede aksi yoksa ve durumdan hakkın şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa intifanın kullanılmasının başkasına devredilebilmesini düzenler. Bu işlem, devralanı tapudaki yeni intifa hakkı sahibi veya taşınmazın maliki yapmaz.

Örneğin intifa hakkı sahibinin konutun kullanımını bir kira ilişkisiyle başka kişiye bırakması gündeme gelebilir. Önce intifayı kuran belgedeki sınırlar, kullanım amacı ve şahsen yararlanma koşulu incelenir. “İntifa var, istediğim her kullanımı sınırsız verebilirim” sonucuna varmayın.

Malikin hakları devam eder mi?​

Kanun, kullanım devredildiğinde malikin haklarını devralana doğrudan ileri sürebilmesini de düzenler. Kullanımın başkasına bırakılması, taşınmazın niteliğine aykırı kullanım veya zarar bakımından malikin yetkilerini ortadan kaldırmaz.

Bu yüzden anlaşmada hangi yerin, hangi amaçla ve hangi kapsamda kullanılacağını açıklaştırın. Taşınmazın tapu kaydı, intifanın dayanak belgesi ve kullanım sözleşmesini birlikte inceleyin. İmza atan kişinin malik mi, intifa hakkı sahibi mi yoksa temsilci mi olduğunu ayırın.

Satış ve ölüm halinde ne değişir?​

Malikin kuru mülkiyeti satmasıyla intifa sahibinin değiştiğini varsaymayın. Mülkiyetin devri ve intifanın sona ermesi ayrı konulardır.

Gerçek kişiye ait intifa hakkı, hak sahibinin ölümüyle sona erer. Kullanımı başkasına bırakılmış olsa da bu, intifayı devralanın kendi ömrü boyunca sürecek yeni bir ayni hak kurmaz. Kullanım sözleşmesinin sonraki sonuçları ise türüne ve hükümlerine göre ayrıca değerlendirilir; bütün kira ilişkilerinin aynı anda otomatik sona ereceği şeklinde genelleme yapılmamalıdır.

Sık sorulan sorular​

Tapuya yeni kişi adına intifa yazılması isteniyorsa bu yalnız kullanım devri midir?​

Hayır. Yeni bir ayni hak kurulması veya mevcut kaydın değiştirilmesi farklı bir resmî işlemdir. Yalnız kullanım anlaşmasını tapuda intifa sahibini değiştiren belge saymayın.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Robotlar:
  • Anthropic
Geri
Üst