Yapı ruhsatı, elektrik bağlantısı başvurusunda önemli bir dayanak olabilir; fakat tek başına her tür aboneliğin tamamlanacağı anlamına gelmez. İnşaat için geçici bağlantı, tamamlanmış konutun kullanımı ve mevcut aboneliğin başka kişi adına alınması farklı ihtiyaçlardır. Önce hangisine başvurduğunuzu açıkça belirleyin.
Bir şantiyeye elektrik verilmesini, bitmiş binanın mesken kullanımı bakımından bütün belgelerinin tamamlandığı şeklinde yorumlamayın. Bağlantı kaydının adres, parsel ve kullanım amacı aynı işlemi göstermelidir.
Geçici bağlantı veya abonelik bulunması da yapının ruhsata uygunluğunu, iskânını veya başka bir imar hakkını kendiliğinden kanıtlamaz. Gerekirse ilgili idareden yapı dosyasını, hizmet sağlayıcıdan bağlantının hangi hukuki kapsamda bulunduğunu ayrı öğrenin.
İnşaat bağlantısında ruhsat ne işe yarar?
EPDK’nin elektrik bağlantısı açıklamasında, geçici bağlantı için elektrik projesiyle kullanım amacının gerektirdiği izin belgesinin sunulması belirtilir. Yapı niteliğindeki inşaat için bu izin belgesi yapı ruhsatıdır. Ruhsatı elektrik projesi ve dağıtım şirketinin bağlantı incelemesinden ayrı bir belge olarak düşünün.Bir şantiyeye elektrik verilmesini, bitmiş binanın mesken kullanımı bakımından bütün belgelerinin tamamlandığı şeklinde yorumlamayın. Bağlantı kaydının adres, parsel ve kullanım amacı aynı işlemi göstermelidir.
| İhtiyaç | Ayrılacak kontrol |
|---|---|
| İnşaat için geçici bağlantı | Ruhsat, elektrik projesi ve bağlantı talebi |
| Tamamlanan yapının kullanımı | Yapı kullanma izni veya uygulanacak özel hüküm |
| Mevcut yerde kullanıcı değişimi | Kullanım yeri, sözleşme ve başvuranın sıfatı |
İskân olmadan bağlantı her durumda imkânsız mı?
İmar Kanununun 31. maddesindeki genel çerçeveyle geçici 11. maddede ve diğer özel hükümlerdeki imkânlar birlikte değerlendirilir. Geçici 11’in tarih, yapı durumu, altyapı ve teknik koşulları vardır. Bunu bütün ruhsatlı yapılara koşulsuz mesken aboneliği hakkı gibi uygulamayın.Geçici bağlantı veya abonelik bulunması da yapının ruhsata uygunluğunu, iskânını veya başka bir imar hakkını kendiliğinden kanıtlamaz. Gerekirse ilgili idareden yapı dosyasını, hizmet sağlayıcıdan bağlantının hangi hukuki kapsamda bulunduğunu ayrı öğrenin.