Yapı Kayıt Belgesi bulunan bir yerde işyeri ruhsatı alınması mümkün olabilir; fakat belge, işyerini kendiliğinden ruhsatlı yapmaz. Belgenin kapsamı, ticari kullanım niteliği ve ilgili özel hükmün koşulları ile faaliyetin can ve mal güvenliği şartları birlikte incelenir.
Bunu bütün Yapı Kayıt Belgeleriyle her faaliyetin açılabileceği şeklinde genişletmeyin. Belgenin tarihini ve kullanım amacını, başvurunun gerçek kapsamıyla birlikte yetkili ruhsat birimine gösterin.
Eski belgenin bugünkü işyerinin tamamına ait olduğunu varsaymayın. Belgenin gerçekliğini ve güncel durumunu araştırın; sadece satıcının PDF’siyle karar vermeyin. Yapı Kayıt Belgesi, tapu mülkiyetinin veya teknik güvenliğin ayrıca doğrulandığı anlamına gelmez.
İmar Kanununun geçici 16. maddesi uyarınca belgenin yeniden yapım/dönüşüme kadar geçerli olması da önemlidir. Eski yapıya ilişkin belgeyi yeni bina veya farklı kullanım için sürekli bir izin gibi kullanmayın.
Hangi özel düzenleme uygulanıyor?
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin geçici 7. maddesi, yürürlüğe girdiği tarihte ticari amaca yönelik Yapı Kayıt Belgesi bulunan yapılardaki işyerlerini özel koşullarla ele alır. Yapı yeniden yapılana veya kentsel dönüşüme girene kadar yapı kullanma izni aranmadan ruhsatlandırma imkânı, faaliyetin gerekli güvenlik koşullarını taşımasına bağlıdır.Bunu bütün Yapı Kayıt Belgeleriyle her faaliyetin açılabileceği şeklinde genişletmeyin. Belgenin tarihini ve kullanım amacını, başvurunun gerçek kapsamıyla birlikte yetkili ruhsat birimine gösterin.
Belge ile işyeri aynı yeri kapsıyor mu?
| Kontrol | Eşleştirilecek |
|---|---|
| Yapı | Adres, ada-parsel ve kapsanan bölüm |
| Kullanım | Belgedeki amaç ile açılacak faaliyet |
| Mevcut durum | Sonradan yapılmış ilave veya değişiklikler |
| Güvenlik | Faaliyete göre aranacak yangın ve diğer koşullar |
Eski belgenin bugünkü işyerinin tamamına ait olduğunu varsaymayın. Belgenin gerçekliğini ve güncel durumunu araştırın; sadece satıcının PDF’siyle karar vermeyin. Yapı Kayıt Belgesi, tapu mülkiyetinin veya teknik güvenliğin ayrıca doğrulandığı anlamına gelmez.
Başvuru sonucunu ayrıca izleyin
Yönetmeliğin 6. maddesine göre yetkili idareden usulüne uygun ruhsat alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. Yapı Kayıt Belgesinin sunulmasını, işyeri ruhsatının düzenlenmesiyle aynı işlem saymayın. İlgili faaliyetin sınıfına uygun başvuruyu ve bildirilen eksiklikleri dosya numarasıyla takip edin.İmar Kanununun geçici 16. maddesi uyarınca belgenin yeniden yapım/dönüşüme kadar geçerli olması da önemlidir. Eski yapıya ilişkin belgeyi yeni bina veya farklı kullanım için sürekli bir izin gibi kullanmayın.