• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

Kira müddeti ne demek?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
790
Mesajlar
793
Kira müddeti, kira sözleşmesinin süresidir. Eski tip sözleşmelerdeki “kira müddeti: bir yıl” ifadesi, kira ilişkisinde kararlaştırılan dönemi anlatır. Kiranın her ay ödenmesiyle aynı şey değildir. Ayrıca konut ve çatılı işyeri kiralarında yazılı sürenin dolması, kiraya veren için kendiliğinden tahliye hakkı doğurmaz.

Sözleşmedeki tarih ve süreleri ayırın​

Bir sözleşmede imza tarihi, kira başlangıcı, süre ve ödeme günü farklı bilgiler olarak bulunabilir. Bunlardan yalnız birini okuyarak diğerlerini varsaymayın.

BilgiÖrnekAnlamı
Kira başlangıcı1 MartKira döneminin başlangıcı olarak kararlaştırılan tarih
Kira müddetiBir yılKararlaştırılan sözleşme süresi
Ödeme dönemiAylıkBedelin hangi aralıkla ödeneceği
Ödeme günüHer ayın beşiAylık bedelin ne zaman ödeneceğine ilişkin kayıt

Örneğin bir yıllık kira müddeti ve aylık ödeme yazıyorsa bu, on iki ayrı bir aylık sözleşme yapıldığı anlamına gelmez. Başlangıç tarihiyle anahtar teslim tarihi farklıysa, teslimi ve tarafların neyi kararlaştırdığını da belgeleyin.

Belirli ve belirsiz süre neyi değiştirir?​

Türk Borçlar Kanunu'nun 300. maddesi kira sözleşmelerinin belirli veya belirli olmayan süreyle yapılabileceğini düzenler. Sözleşmedeki kayıtların hangi türü oluşturduğu, kullanılan ifadeler ve kira ilişkisinin niteliği birlikte incelenerek belirlenir.

Konut ve çatılı işyeri kiralarında ise sona erme bakımından 347. maddedeki özel kurallar önemlidir. Bu nedenle genel bir kira tanımından hareketle “Bir yıl yazıyorsa bir yıl sonunda herkes çıkar” sonucu çıkarılamaz.

Konut kirasında bir yıl bitince ne olur?​

Belirli süreli konut ve çatılı işyeri kirasında kiracı, sürenin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça sözleşme bir yıl uzatılmış sayılır. Bu kiralarda fesih bildiriminin geçerliliği yazılı şekle bağlıdır. Kiraya veren yalnız sözleşme süresinin bitmesine dayanarak ilişkiyi sona erdiremez; diğer kanuni sona erme yolları ayrıca değerlendirilir.

Uzama, kira bedelinin her koşulda sonsuza kadar değişmeden kalacağı anlamına da gelmez. Yenilenen dönem bedeli, artış anlaşması ve kanundaki bedel belirleme hükümleri ayrı konudur. Süre hanesini kira artış oranıyla karıştırmayın.

Sık sorulan sorular​

Bir yıllık süre dolunca yeni kâğıt imzalamak şart mı?​

Konut ve çatılı işyeri kirasında kanuni uzama, her yıl yeni sözleşme imzalanmasına bağlı değildir. Sonradan imzalanacak belgenin süresi, bedeli ve başka taahhütler içerip içermediği ayrıca incelenmelidir.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Robotlar:
  • Anthropic
Geri
Üst