• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

İntifa hakkı sahibi kiraya verebilir mi?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
790
Mesajlar
793
İntifa hakkı sahibi, hakkın kapsamı ve kuruluş koşulları elveriyorsa taşınmazı kiraya verebilir. Tapuda kuru mülkiyetin başka kişide olması, intifa sahibinin yararlanma yetkisini tek başına kaldırmaz. Ancak her intifa için koşulsuz kiralama yetkisi varsaymayın; hakkın belgesini ve varsa şahsen kullanım sınırlamasını okuyun.

Kiralama yetkisinin dayanağı nedir?​

Türk Medeni Kanunu’nun 803. maddesi, intifa sahibine malı elinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkileri tanır. Hakkını kullanırken iyi bir yönetici gibi özen göstermesi gerekir.

Kanunun 806. maddesine göre sözleşmede aksi yoksa veya durumdan şahsen kullanım gerektiği anlaşılmıyorsa intifanın kullanılması başkasına devredilebilir. Bu, kişiye bağlı intifa hakkının kendisinin satılması veya mirasçılara geçirilmesiyle aynı işlem değildir.

Kiracı imzadan önce neyi kontrol etmeli?​

Güncel tapu kaydındaki intifa sahibini, hakkın kapsadığı taşınmaz veya payı ve varsa süreyi belirleyin. İntifayı kuran işlem belgesinde kullanım sınırı bulunup bulunmadığını araştırın. Yalnız “malikin yakınıyım” veya “evin gelirini ben alıyorum” açıklamasını kayıtlı hak ve temsil belgesinin yerine koymayın.

BilgiSözleşmeyle eşleştirilecek konu
Hak sahibiKiraya verenin kendi intifa hakkıyla mı, temsilci olarak mı imzaladığı
KapsamKiralanan bölümün bu hak içinde bulunması
Süre ve koşullarKiralama planının hakkın sınırlarıyla ilişkisi

Kira ödemesinin kime ve hangi sıfatla yapılacağı da açık yazılmalıdır. Kuru malik ile intifa sahibi arasında anlaşmazlık varsa iki kişiden gelen farklı ödeme taleplerini sözlü açıklamayla çözülmüş saymayın.

İntifa sona ererse kira da aynı biçimde sürer mi?​

Böyle otomatik bir sonuç vaat etmeyin. İntifanın sona ermesiyle mevcut kira ilişkisinin nasıl etkileneceği; hakkın, sözleşmenin ve uygulanacak hükümlerin birlikte değerlendirilmesini gerektirir. Özellikle uzun süreli kiralamada bu ihtimali imzadan önce açıklığa kavuşturun. Malik de hukuka veya malın niteliğine aykırı kullanıma karşı kanunun 807. maddesindeki haklarını korur.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Geri
Üst