• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

Hisseli tapu ipotek olur mu?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
790
Mesajlar
793
Hisseli taşınmazda ipotek kurulması mümkün olabilir; fakat paylı mülkiyet ile elbirliği mülkiyetinin kuralları farklıdır. Paylı mülkiyette kişi kendi payını rehnedebilir. Elbirliği mülkiyetindeki taşınmaz ise Türk Medeni Kanunu’nun 857. maddesine göre ancak bütün olarak ve maliklerin tamamı adına rehnolunabilir.

Önce ipoteğin konusu belirlenir​

Türk Medeni Kanunu’nun 688 ve 857. maddeleri bakımından pay, arazide çitle çevrilmiş belirli bir köşe değildir. Paylı mülkiyette maddi olarak bölünmemiş taşınmazdaki hak söz konusudur. “Benim kullandığım bahçeyi ipotek edeceğim” ifadesi, sicilde hangi hakkın yükleneceğini açıklamaz.

DurumTemel ayrım
Paylı mülkiyette kendi payıPaydaş kendi payını rehnedebilir.
Paylı taşınmazın tamamıBütün taşınmaz üzerindeki tasarruf koşulları incelenir.
Elbirliği mülkiyetiTaşınmaz bütün olarak ve bütün malikler adına rehnolunabilir.

Kanunun 857. maddesi ayrıca, bir pay üzerinde rehin kurulduktan sonra paydaşların malın tamamını rehnedemeyeceğini düzenler. Bu nedenle yalnız malik listesini değil, mevcut pay rehinlerini de kontrol edin.

Tapudaki oran tek başına yeterli mi?​

Hayır. Taşınmazdaki bir pay miras ortaklığına ait olabilir. Böyle bir dosyada dıştaki paylı ilişkiyle, o payın mirasçıları arasındaki elbirliği ilişkisi ayrı okunur. Mirasçılık belgesindeki oranları doğrudan bağımsız taşınmaz payı gibi kullanmayın; güncel tescil biçimini gösterin.

İlgili tapu birimine ipoteğin hangi pay veya taşınmaz üzerinde, kimin borcu için ve kimin lehine kurulmak istendiğini açıkça bildirin. Temsilci varsa temsil yetkisinin bu işlemi kapsaması da araştırılır.

Banka kabulüyle hukuki imkân aynı mı?​

Bir payın hukuken rehnedilebilir olması, bankanın o payı teminat kabul edeceği veya istenen krediyi vereceği garantisi değildir. Kredi kuruluşunun değerlendirmesini ayrıca alın. İmza öncesinde resmî işlemdeki taşınmaz/pay, malik, borçlu ve alacaklı bilgilerinin hazırladığınız dosyayla aynı olduğunu kontrol edin.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Geri
Üst