• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

Geçici yapı ruhsatı nedir?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
790
Mesajlar
793
Geçici yapı ruhsatı, her boş arsada istenildiği için alınabilen serbest bir inşaat izni değildir. İmar Kanunu’nun 33. maddesindeki koşullar içinde, imar planının uygulanmasına kadar belirli parsellerde muvakkat yapı veya tesisata izin verilmesini ifade eder. Parselin konumu, plan kararı ve idare kararı birlikte araştırılır.

Hangi hukuki çerçeveye bakılır?​

İmar Kanunu’nun 33. maddesi, beş yıllık imar programı dışında kalan ve maddede sayılan durumları taşıyan parseller için özel bir düzenlemedir. Planlı alanlarda Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 61. maddesi de muvakkat yapı koşullarını düzenler. Bunu tarla, konteyner veya prefabrik yapı için genel ruhsat muafiyeti gibi kullanmayın.

İlgili idareye yalnız “geçici ev yapmak istiyorum” demek yerine parselin hangi hüküm kapsamında değerlendirileceğini sorun. Mevcut kullanılabilir bina, planla ayrılan hizmet alanı, yol ilişkisi ve yapılaşma yasağı gibi özellikler sonucu etkiler. Yönetmelikteki özel durumlar da ayrıca incelenir.

Karar, tapu şerhi ve kullanım nasıl ayrılır?​

AşamaKontrol edilecek
İdare kararıMuvakkat izin dayanağı ve izin verilen kullanım
Tapu şerhiKarar tarih/sayısı, süre ve gerekli yapılaşma bilgileri
Yapı izniOnaylı kapsam, proje ve koşullar
KullanımTamamlanan yapı için gereken geçici yapı kullanma izni

Kanun, muvakkatlık süresinin tapu kaydına şerh gününden başlamasını düzenler. “İzin tarihinden itibaren kesin on yıl kalırım” sonucunu çıkarmayın. Planın uygulanması ve yapının kaldırılması hükümleri ayrıca vardır; plan uygulanmadığındaki uzama düzenlemesi de kalıcı yapı hakkı yaratmaz.

Satın almadan önce hangi dosya istenir?​

Kararın, şerhin, ruhsatın ve varsa kullanma izninin aynı parseli ve aynı yapıyı gösterdiğini inceleyin. Taahhüt, kullanım amacı ve kaldırma koşullarını okuyun. Satıcının “nasıl olsa sonra kalıcı olur” açıklamasını belgelenmiş bir hak saymayın.

Yıkım, kamulaştırma veya bedel konusu gündeme geliyorsa kanunun 33. maddesiyle somut karar ve belgeleri birlikte değerlendirtin. Yalnız “geçici” sözcüğünden bedelsiz kaldırma ya da mutlaka belirli tazminat sonucu çıkarmayın.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Geri
Üst