• Arsa, arazi ve gayrimenkul sorularınızı ilgili bölümde sorun; bölgesel bilgi ve deneyimlerinizi paylaşın.

Bireysel iskân nasıl alınır?

Mehmet

Yönetici
Admin
Yaş
40
Konum
YurtDışı
Katılım
27 Eki 2026
Konular
790
Mesajlar
793
Bir bağımsız bölümün maliki yapı kullanma izni için başvurabilir; bütün parsel maliklerinin ayrıca muvafakati, yapı ruhsat ve eklerine uygun tamamlandığında iskân düzenlenmesi aşamasında aranmaz. Ancak “bireysel iskân”, dairenin içi bitince ortak alanlar ve binanın uygunluğu dikkate alınmadan alınabilen ayrı bir izin türü gibi düşünülmemelidir. Başvurunun kapsamı ve yapının tamamlanma durumu belirleyicidir.

Tek malik başvurusu ile kısmi izin farklıdır​

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 64. maddesi, mal sahibinin başvurusunu, kısmi kullanma izninin koşullarını ve tüm maliklerin muvafakati konusunu ayrı düzenler. Başvuruyu bir kişinin yapması, iznin yalnız onun dairesi için veya bütün bina için otomatik düzenleneceği anlamına gelmez.

Kısmen kullanılabilecek tamamlanmış bölümlere izin verilebilmesi için bu bölümlere hizmet veren ortak kullanım alanlarının tamamlanmış ve kullanılabilir olması ile yapıda mevzuata aykırılık bulunmaması gerekir. Merdiven, erişim veya ilgili ortak tesisler tamamlanmamışsa yalnız daireye mutfak ve kapı takılmış olmasına dayanmayın.

İdareden hangi değerlendirme istenir?​

Ruhsatı veren idareye ada-parsel, blok ve bağımsız bölüm bilgileriyle başvurun. Yapının tamamı için mi, kullanılabilecek tamamlanmış kısmı için mi izin istendiğini açık belirtin. Ruhsat eki projeler, tamamlanma raporları ve önceki dosyadaki eksiklikleri teknik sorumlularla birlikte inceleyin.

Genel başvuru belgeleri ve idarenin erişebildiği evrakın tekrar istenmemesi konusu, mevcut iskân başvuru süreci rehberinde ayrıca açıklanır. Başvuru kayıt numaranızı saklayıp izin kapsamını ve bildirilen eksiklikleri dosyadan izleyin.

Birden fazla blok varsa​

Yönetmelik, parseldeki bazı binaların ruhsat eki projelere aykırılığının, aykırılık içermeyen binalara izin düzenlenmesine engel olmadığını da belirtir. Bu hükmü aynı binadaki her aykırılığı önemsizleştiren genel muafiyet gibi okumayın. İdare, hangi bina ve kısmın hangi koşullarda değerlendirildiğini belirlemelidir.

Sık sorulan sorular​

Diğer malik imzalamıyor diye hiçbir işlem yapılamaz mı?​

Uygun tamamlanmış yapıdaki tüm malik muvafakati kuralıyla müteahhit, şantiye şefi veya fenni mesulün görev ve imzası aynı konu değildir. Önce eksik görülen imzanın kime ve hangi işleme ait olduğunu öğrenin; birine ilişkin hükmü diğerine uygulamayın.
 

Sen de şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Konuyu görüntüleyenler

Bu konuyu şu anda görüntüleyen üye bulunmuyor.
Geri
Üst